Blog

Az életlenek élretörése
2018.04.18. 15:51:59

Az életlenek élretörése

Minden háztartásban van pár olyan szerszám, aminek élesnek kellene lennie. Például a kések, ollók, esetleg egy-egy bárd vagy kisebb balta. Ez nálunk is így van, kiegészítve még különböző vésőkkel, gyalukésekkel, pengékkel, citlingekkel stb. Eddig elvittem ezeket néha-néha késes és köszörűshöz, de ez bizony a Manufaktúránál nem megoldás. De akkor mi?

 

Hát természetesen egy saját köszörű. Kicsit belemélyedve a témába elképesztő irodalmat találtam, és temérdek tudást szívtam magamba. Csak a késélezés technikájáról vérre menő viták vannak (vizes, nem vizes, esetleg olajos kövek; éllel azonos vagy ellenkező irányú élezés; kövek minősége, fajtái stb). Mivel ez is majdnem külön szakma, így nagyon nehéz eldönteni, hogy mit is válasszunk optimális megoldásként. A sok-sok internetes keresgélés és olvasás, kutatás után egy svéd asztalos termékére esett a választásom, ez pedig a Tormek vizes, lassú forgású köszörűgépe és rendszere.

A Tormek cég alapítója Torgny Jansson, egy gépész tervezőmérnök és lelkes asztalos sokat bosszankodott, mert sosem voltak elég élesek a szerszámai. A régi Svéd, vízzel hűtött köszörűkő nagyon éles és tartós élt alakított ki, de mindig szükség volt egy kedves ember segítségére, mert hajtani kellett a köszörűkövet. Torgny a probléma megoldásaként azt találta ki, hogy egy elektromos fúrógép segítségével hajtja meg a köszörűkövet.

A vastag betűs részt a Tormek magyarországi forgalmazója a Gépplusz Kft weboldaláról másoltam, a többit itt elolvashatjátok: http://www.gepplus.hu/tormek/about.html

Maga a Tormek gép nem olcsó. De..... Ez a de szó az ami legtöbb nagy nevű gép áránál magyarázat: minőség, megbízhatóság, folyamatos innováció. Ez a 3 dolog a kulcs az ár szempontjából. Manapság már ugyanilyen rendszerű köszörűket több hobbigépgyártó is készít sokkal olcsóbban. Ám azok minősége és megbízhatósága messze-messze elmarad a kívánt szinttől. Márpedig ahhoz, hogy egy géppel termelni lehessen (és itt bármilyen gépet felhozhatok példának, akár: fúró, csavarbehajtó, fűrészgép stb) ahhoz megbízható és minőségi szerszám kell. Példaképp hoznám most fel a barkácsfórumok örökös vitáját a Parkside vs Makita ellentétet: igazán lenyűgöző, mélyreható és már-már szociológiai kutatásnak is beillő mélységekben járó örökös harc ez, melyben egyik tábor sem hiszi el a másik érveit, igazát, miközben mindkettőnek igaza van. Csak tudjuk helyén kezelni a dolgokat. Míg a Parkside egyértelműen hobbi kategória (tudom kipróbáltam 3 gépüket is, nekem több nem kell) addig a Makita az ipari szegmens alját célozta meg. És e kettő igen-igen messze van egymástól......  De térjünk vissza a Tormekre. Mint írtam nem olcsó, ezzel szemben minden porcikája és a működésének minden pillanata azt az érzést juttatja eszembe, hogy itt és most egy Mercedesben, ne adj isten egy Rolls-Royceban ülök. Egyszóval jó vele dolgozni! 

Fenti bevezető után pedig itt a videó a gép kicsomagolásáról és első tesztjéről, nézzétek meg bátran, én is bátor voltam hogy egy tesztvideót csináltam egy olyan dologról, amihez alapvetően (még) alig értek. :-) De majd megtanulom.

 

 

Azt ugye mondanom (írnom) se kell, hogy ha tetszett a videó, akkor a youtube oldalunkra szabad a feliratkozás! :-)

MentésMentés