Blog

Rusztikus vagy vidéki?
2017.03.06. 18:17:12

Rusztikus vagy vidéki?

Esetleg antik, vintage? Felmerül ugye bennetek is, hogy melyik mit jelent. Egyszerűsítsük azzal, hogy mind régies stílus? Nos, ez esetben bizony teljes tévúton járunk.

 

 

Nézzük meg inkább egyesével melyik stílust mi is jellemzi. Kezdjük talán azzal a stílussal ami a legrégebbi, használt tárgyak halmaza, ez pedig az ANTIK.

Antik stílusról akkor beszélünk, ha az enteriőrt kifejezetten antik bútorokkal, kiegészítőkkel telítjük. A szó jelentése is ez: ősi, régi, ódon. A szakemberek általánosan elfogadott nézetei szerint 100-150 évnél idősebb tárgyakat sorolhatunk az antik kategóriába, figyelembe véve azt, hogy ezen tárgyak azért egy felsőbbrendűséget kell hogy sugározzanak, nem lehetnek tömegcikkek. Így például egy 100 éves egyszerű szekér soha nem lesz antik darab, míg egy ugyanennyi éves hintó már igen. Ez érvényes sok más tárgyra is, talán a legszembetűnőbb példát erre a bútorok világából kapunk. Egy 150 éves bútor akkor lehet antik darab, ha

- egyedi

- az adott kor stílusirányzatába illik

- művészeti értékkel bír

Megnézve egy paraszti komódot, tálalószekrényt (melyből „nagy mennyiséget” gyártottak hajdanán), és megnézve egy empire stílusban készült, egyedi tálalószekrényt azonnal ráérzünk az antik fogalmára. És ha már itt tartunk, akkor a paraszti tálalószekrényünk pedig igazi rusztikus darab lesz.

 

 

 

Ha már az előbb felhoztam a RUSZTIKUS tálalószekrényt, akkor nézzük meg ez mit jelent. A magyar értelmező kéziszótár szerint: Paraszti, parasztos, falusiasan egyszerű, darabos. A leírásból már halványan sejthető, hogy mit is takar ez a stílus: robusztus faszerkezeteket, természetesen tömörfából, melyek megmunkálása inkább durvább. A fa bútorokat természetes anyagok egészítik ki, mint a tégla vagy mészkőburkolatok. Kiegészítőként elfér némi kovácsoltvas és porcelán is az enteriőrben. A színek visszafogottak, föld színek dominálnak, pasztell árnyalatokkal keveredve. Egyszerű, de melegséget, családiasságot sugároz egy rusztikus szoba, mindazzal, hogy régi használati tárgyakat is dekorációs céloknak vet alá, és sokszor a paraszti életforma művészete (csipkék, horgolások, népi motívumokkal festett eszközök) jelennek meg kiegészítőkként. Fontos, hogy a rusztikus stílus általában használt, kopottas, viseletes tárgyakkal operál.

 

 

 

A rusztikus stílust sokan keverik a VIDÉKI (Country) stílussal, azonban van egy-két nagyon szembeötlő különbség. A legelső és talán legfontosabb, hogy a vidéki stílus nem régi tárgyak gyűjteménye! A lényeg, hogy annyiban hasonlít a rusztikusra, hogy szintén természetes anyagokból dolgozik, főleg fából és az adott vidéken, környéken fellelhető egyéb természetes anyagokat hasznosítja. A rusztikus bútorok mai technológiával való elkészítése, egy picit finomabb kidolgozással. A vidéki enteriőrben szinte minden új, csak hasonló formákkal, színekkel, kiegészítőkkel rendelkezik. Modernebbnek hat, mert az is. Egyvalamire azonban ügyelni kell: a stílus akkor jön át igazán, ha az enteriőr az adott vidék, tájegység vonásait, kultúráját viseli, máskülönben tájidegennek tűnhet.

 

 

 

Beszélhetnénk még a vintage, a retró, a shabby chic és hasonló stílusokról, van közük a fentiekhez, de az összkép természetesen egészen más. Ezekről nem most fogok beszélni, talán majd máskor, talán jövőre, ezt még nem tudom. Sok mondanivalónk van így a honlap indulásakor, azoknak is kell idő…. :-)

 

A saját termékeinkről azonban pár szót: Miért is beszéltünk a stílusokról? Hát pontosan azért, hogy hova is lehet a termékeinket elhelyezni. Nagy részük a rusztikus, a vidéki stílusokban állja meg a helyét (kulcstartók, égetett fatáblák, mécsestartók) de ez nem szentírás. Kalandozunk egy kicsit a modernebb irányokba is, például az iPhone kulcsosszekrényünk, vagy a tégla lámpánk bizony modernebb enteriőrökben is jól mutatnak. Az olajlámpánkat pedig kifejezetten kültérre ajánljuk, pergolák, szaletlik, nyári kiülők exkluzív dísze lehet. Hangulata illik egy jó bográcsozáshoz, szalonnasütéshez, nyár esti kerti partikhoz. Mi tudjuk, hiszen minket pontosan ezek a tárgyak vesznek körül, kint is rusztikus hangulat ad alapot a nyár esti kellemes beszélgetésekhez! :-)