A Rustica Design Manufaktúra bemutatkozik

 

 

Miért jöttünk létre?

Mit csinál a mai kor embere?

Hol, milyen környezetben élünk, milyen kiegészítők vesznek körbe?

A mindennapos rohanásban feltűnik egy-egy apró szépség a környezetünkben?

Egyáltalán, szükségünk van-e lakberendezési kiegészítőkre?

 

 

Megannyi kérdés, mely megválaszolásra vár, de a válaszokat ne tőlünk várjátok. Mi is ezeket a kérdéseket fogalmaztuk meg, amikor a napi őrült rutin és hajtás közepette, azt vettük észre, hogy szépen lassan eltelik az élet. Eltelik, és nem csináltunk semmit. De tényleg semmit. Az irodai munka, az excel táblák, a számok, papírok, határidők végeláthatatlan tengerében vergődtünk, ott ahol nem látsz mást, csak a lélekölő sivárságot.

És ilyenkor rémlett fel anyai nagyapám picinyke kis műhelye. Az a műhely, ahol a fa illata mindig jelen volt, ahol ezt az illatot már a falak, a padló, a mennyezet is átvette. Egy csipet természetes illat, mely néha keveredett a lakkok, pácok csípősségével. Isteni volt, és ez az emlék nem akart eltűnni, feledésbe merülni. Ott motoszkált a számok közt, az excel táblák soraiban, a papírok suhogásában.

Így történt, hogy egyszer csak elkészült az első famunkánk. Egy, sőt egyből 3 emeletes ágy a fiainknak. Olyan élményben volt részünk, amit addig nem tapasztalhattunk meg. Dolgoztunk, vérrel, verejtékkel, de élveztük minden egyes percét. A fa illatát, a gyalu suhogását, a forgács kunkoriságát, a fűrészpor kesernyés ízét. És a kész mű használatba vételét, a fiaink mosolyát.

Innentől kezdve nem volt megállás. Mint amikor az oroszlánkölyök megízleli a vér ízét, már nem akar mást. Mi is megéreztük az alkotás örömét, a kábítószert, nem bírunk szabadulni tőle. Kitalálni, alkotni, létrehozni. Mi más is jutna erről az ember eszébe, mint Kölcsey – Huszt című verse, hadd idézzük itt nektek:

 

Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;

Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.

Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott

Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.

És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?

Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?

Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;

Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!

 

 

Az alkotás már életformává vált. Kézzel, szívvel, lélekkel készülnek apró tárgyaink. Minden egyes termék nyomot hagy bennünk és abban a vásárlóban is, aki kézhez kapja, esetleg ajándékba adja-kapja. Minden termékünk magán viseli kezünk, lelkünk lenyomatát, pozitív energiát sugároz, az öröm és boldogság kézzel készült manifesztuma.

 

Kisbútorok, apró lakberendezési kiegészítők készülnek kis műhelyünkben. A rusztikus, antik, shabby, vidéki stílusú lakberendezési tárgyaink, kiegészítőink nemcsak ezekben az enteriőrökben állják meg a helyüket.

Nevünkből és a fa szeretetéből adódóan rusztikus, vidéki hangulatú tárgyakat készítünk, feszegetve, és túllépve a stílus határait, kacsingatva más felé, inspirációt gyűjtve más stílusokból. De ettől függetlenül igazi fával, nem műanyaggal és bútorlappal dolgozunk. Kijárunk a közeli erdőbe, pusztaságra terméseket, csigaházat, száraz bogyókat gyűjtögetni, hogy ezeket is felhasználjuk az alkotás során. Így lesz a munkából családi program, sok nevetéssel, kacagással. És e sok nevetés, gyermekzsivaj és a természet felfedezésével megcsillanó gyermeki szemek megjelennek az elkészült műben. Igen, ott van benne mindenünk, ettől van lelke minden egyes termékünknek. Nektek készítjük ezeket a tárgyakat, kalandozzatok hát az oldalon, nézzétek meg a termékeinket, ha gondoljátok iratkozzatok fel a hírlevelünkre. Nem küldünk sok hírlevelet, 1-2 havonta kaptok csak egy-egy e-mailt tőlünk, mi nem zavarni akarunk titeket a sok levélszeméttel. Mivel oldalunk nem rég indult, így a blogunk még kissé kevés bejegyzéssel büszkélkedik, de érdemes lesz néha-néha visszatérni és olvasgatni, ahogy időnk engedi lesz is mit.